Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Χαρίλαος Φλωράκης. Δέκα χρόνια μετά…

Αποτέλεσμα εικόνας για χαριλαος φλωρακηςΤου Βαγγέλη Σιγάλα
 
Πέρασαν δέκα χρόνια από την μέρα που ο σύντροφος Χαρίλαος «πέταξε» για τον Αϊ Λια στο Παλιοζογλώπι…

Για όσους βλέπουν τα πράγματα από την σκοπιά του δίκιου των εργαζομένων και του Λαού, η ζωή και η δράση του Χ. Φλωράκη ταυτίζεται με τις ηρωικότερες μέρες των αγώνων του Λαού μας: Με τον αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ κατά του φασισμού, με την ηρωική πάλη του λαού κατά των Εγγλέζων και της ντόπιας αστικής κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου το Δεκέμβρη του 1944, με την ένδοξη δράση του ΔΣΕ κατά της εγχώριας αστικής τάξης και των Αγγλοαμερικανών συμμάχων της. Ταυτίζεται ακόμη με την Ιστορία των διώξεων, των φυλακίσεων και των εκτελεστικών αποσπασμάτων όπου οδηγήθηκαν χιλιάδες παιδιά του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ολόκληρη η ζωή του  Χαρίλαου Φλωράκη ταυτίζεται με την πορεία του ΚΚΕ. Από  μαθητής ΟΚΝίτης  μέχρι και Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του. Άνθρωπος βαθιά λαϊκός, έμεινε προσηλωμένος στο δίκιο του λαού και πάλεψε γι' αυτό με κάθε μέσο και σε όλες τις συνθήκες.

Η κομματική - πολιτική δράση του σ. Χαρίλαου Φλωράκη δε γνώρισε διαλείμματα. Γνώρισε μόνο φουρτούνες και μεγάλες δυσκολίες. Τις αντιμετώπισε όλες με παλικαριά και με αισιοδοξία, με την πηγαία θυμοσοφία του και με την αποφασιστικότητα του κομμουνιστή, που έχει πλήρη συναίσθηση της αποστολής του και της σκληρότητας που χαρακτηρίζει την ταξική πάλη. Τις αντιμετώπισε δίνοντας όλες τις δυνάμεις του και βγαίνοντας ηθικά νικητής. Όπως τόσοι και τόσες από τους χιλιάδες κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, που δε λογάριασαν και διέθεσαν τη ζωή τους απλόχερα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.

Σήμερα, διάφοροι καλοθελητές, γνωστοί εκπρόσωποι της αστικής ιδεολογίας αλλά και άλλοι, γνωστοί πολιτικοί τυχοδιώκτες της δήθεν «αριστεράς», προσπαθούν να σφετεριστούν τη μνήμη του, όπως κάνουν και με άλλον ιστορικό ηγέτη του Κόμματος, τον Νίκο Ζαχαριάδη. «Παινεύουν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς»…

Σε όλους αυτούς, απαντάει ό ίδιος το 1991: «Ώστε, λοιπόν, θρίαμβος της δημοκρατίας οι ανατροπές στην Ανατολική Ευρώπη! Αλλά ποιες δυνάμεις ενισχύθηκαν από το θρίαμβο; Οι δημοκρατικές πράγματι δυνάμεις ή οι δυνάμεις εκείνες, οι οποίες στο όνομα της δημοκρατίας έχουν ουσιαστικά ταχθεί ενάντια στο σοσιαλισμό; Θρίαμβος της δημοκρατίας με το ΚΚ εκτός νόμου! Θρίαμβος της δημοκρατίας με νέες δυνατότητες για επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού! Θρίαμβος της δημοκρατίας, με ανεργία, εξαθλίωση, πείνα και έγκλημα!»...

Η κληρονομιά του συντρόφου Χαρίλαου μεγάλη, μα σεμνή σαν την ζωή του. Γράφει στην διαθήκη του: «Δεν το ονοματίζω τούτο το χαρτί διαθήκη για το λόγο ότι δεν έχω τίποτα να διαθέσω. Ό,τι βιος είχα το έχω δώσει στο Κόμμα, στο Κόμμα στο ΚΚΕ με τα γνωστά σύμβολά του, την Μαρξιστική - Λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμά του και τις αρχές του. Πολιτικά δεν έχω επίσης τίποτα να αφήσω. Ό,τι είχα το έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου. Να αφήσω πολιτικές ορμήνιες δεν το θεωρώ σοβαρό… Δεν θέλω λόγους και στεφάνια. Αυτά να εκφραστούν με βοήθεια στο Κόμμα».

Β. Σιγάλας
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με την «Λαϊκή Συσπείρωση»