Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ενταση της πάλης ενάντια στα χαράτσια

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Νομιμοποιεί το χαράτσι, δε δέχεται τη διακοπή ηλεκτροδότησης
Τη δική του συμβολή στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής κατέθεσε χτες το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με απόφαση της Ολομέλειάς του θεωρεί νόμιμο το χαράτσι για τα ακίνητα που έχει επιβληθεί σε εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι συνταγματικό το χαράτσι εάν έχει προσωρινό χαρακτήρα. Μ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνει το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης στην κατεύθυνση νομιμοποίησης πολιτικών αποφάσεων που καταδικάζουν στην εξαθλίωση τα λαϊκά νοικοκυριά. Το σκεπτικό της απόφασης είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την κυβερνητική προπαγάνδα που μιλά για προσωρινά μέτρα για να σωθεί η χώρα, όταν τα μέτρα αυτά σώζουν μόνο το κεφάλαιο.
Επιπλέον, με την απόφαση διαλύεται ακόμη και η παραμικρή αυταπάτη περί δικαίωσης από την αστική δικαιοσύνη, που πλασάρουν κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, Δήμοι, όργανα της Τοπικής Διοίκησης που είχαν καταθέσει τη σχετική προσφυγή.
Η απόφαση έχει και δεύτερο σκέλος που αφορά τη διακοπή ηλεκτροδότησης. Λέει, λοιπόν, ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή ρεύματος αν δεν πληρωθεί το χαράτσι.

Καθοριστικό ρόλο σ' αυτό το σκέλος έπαιξε ο αγώνας ενάντια στα χαράτσια και τη διακοπή ρεύματος, από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, σωματεία, συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπες και Επιτροπές Αγώνα που με τη δράση τους συσπείρωσαν πλατιά λαϊκά στρώματα, έκαναν κινητοποιήσεις και επέστρεψαν μαζικά εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς χωρίς να πληρωθεί το χαράτσι.
Κάτω από την πίεση αυτού του αγώνα ήδη Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία έχουν πάρει αποφάσεις προσωρινής διαταγής μη διακοπής του ρεύματος. Αγώνας που πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί, με στόχο την κατάργηση του χαρατσιού.
 
Να γίνουν εκατομμύρια όσοι δεν πληρώνουν το χαράτσι για τα ακίνητα

MotionTeam
Εντείνεται η δράση σωματείων, συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών, Επιτροπών Αγώνα σε όλη τη χώρα ενάντια στα χαράτσια για τα ακίνητα που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και της διακοπής της ηλεκτροδότησης που συνεπάγεται η μη πληρωμή τους. Αγώνας που συνδέεται με το συνολικό αγώνα ενάντια στο σύνολο των μέτρων που διαλύουν την εργατική οικογένεια. Αγώνας που αποκτά ξεχωριστή σημασία τώρα, που τα παίρνουν όλα από τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους συνταξιούχους, τους νέους και τα δίνουν στο μεγάλο κεφάλαιο.
Σε πολλές περιοχές της χώρας αυτές οι εντολές έχουν ακυρωθεί στην πράξη μετά από την παρέμβαση των Λαϊκών Επιτροπών και κατοίκων, αφού είτε μπλόκαραν τα συνεργεία είτε σε περιπτώσεις που κόπηκε το ρεύμα, επανασυνδέθηκε. Θυμίζουμε ότι ήδη εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί δεν έχουν πληρωθεί.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 1,5 εκατ. λογαριασμοί όχι μόνο δεν πληρώθηκαν αλλά έχει λήξει η προθεσμία εξόφλησης, ενώ εκκρεμούν 2,5 εκατ. λογαριασμοί που η προθεσμία εξόφλησης τρέχει και για τους οποίους δεν υπήρχαν μέχρι πριν 15 μέρες κάποια στοιχεία.
Μετά από τις διαστάσεις που έχει πάρει η οργανωμένη παρέμβαση από τις Λαϊκές Επιτροπές που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με τροπολογία που κατέθεσε πριν μερικές μέρες στη Βουλή, επιχειρεί την απεμπλοκή της ΔΕΗ από το μηχανισμό είσπραξης για το χαράτσι.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τροπολογία:
1. Η ΔΕΗ και οι άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης, θα διαγράφουν την «οφειλή» κατά το μέρος που αφορά στο χαράτσι.
2. Στη συνέχεια οι εταιρείες θα διαβιβάζουν τις λίστες στο υπουργείο Οικονομικών και οι Εφορίες θα «μεριμνούν για την είσπραξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
3. Στις περιπτώσεις απορριπτικής απόφασης από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, μπορεί να γίνει ένσταση μέχρι και 2 μήνες μετά την κοινοποίησή τους στους ενδιαφερόμενους.
4. Η ένσταση διαβιβάζεται στο υπουργείο Οικονομικών και οι αρμοδιότητες μεταβιβάζονται σε ειδική 3μελή επιτροπή. «Κάθε θέμα» που σχετίζεται με αυτή καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών...
Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειάζεται απόφαση του υπουργού για τις διακοπές ηλεκτροδότησης, όπως, επίσης, πολλοί ερμηνεύουν την απόφαση ως αύξηση της προθεσμίας εξόφλησης του χαρατσιού και της προθεσμίας για διακοπή της ηλεκτροδότησης από 80 μέρες σε 4 μήνες (ίσως και 6 μαζί με τη διαδικασία της ένστασης). Θυμίζουμε ότι αρχικά είχαν πει ότι το ρεύμα θα κόβεται στις 40 μέρες, κάτι που έγινε 80 ύστερα από τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις σε όλη τη χώρα.
Είναι φανερό ότι έχουν θορυβηθεί. Βέβαια, αυτός ο ελιγμός δεν έχει να κάνει με την ουσία της πολιτικής τους, αλλά με τις μεθοδεύσεις και τις διαδικασίες που ξετυλίγουν, μπροστά στο φόβο που τους διακατέχει απέναντι στο οργανωμένο ταξικό κίνημα. Πρέπει να γίνουν εκατομμύρια οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι που δεν μπόρεσαν ή που αψήφησαν τους ωμούς εκβιασμούς της κυβέρνησης και δεν πλήρωσαν το απάνθρωπο χαράτσι. Ταυτόχρονα πρέπει να θεριέψει η λαϊκή οργάνωση και αλληλεγγύη για να καταργηθεί το χαράτσι, για να ανατραπεί η πολιτική και η εξουσία που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Αυτός ο ελιγμός της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από την πλευρά του λαού με κατεύθυνση την οργανωμένη μαζική ανυπακοή απέναντι στα κάθε είδους χαράτσια. Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί. Να μην τους πληρώσει το χαράτσι. Να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας μέσα από τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές ώστε να μην περάσει το βάρβαρο αντιλαϊκό μέτρο. Ν' αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα πληρώσουν το χαράτσι.
Το συγκεκριμένο χαράτσι, όπως και όλα τα άλλα, συγκαταλέγονται στα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα». Σκοπεύουν να το εφαρμόζουν σε όλη τη διάρκεια του «μεσοπρόθεσμου στρατηγικού πλαισίου», δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2015. Για το επόμενο διάστημα ετοιμάζουν τρανταχτές ανατιμήσεις 25% πάνω στις αντικειμενικές αξίες, εξέλιξη που θα απογειώσει και το λεγόμενο «τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων».
Νέες δυνάμεις στον αγώνα
Μέσα από την καθημερινή δράση των Λαϊκών Επιτροπών προκύπτει ότι υπάρχει κόσμος που ενώ πλήρωσε την πρώτη δόση του χαρατσιού, τώρα, βλέποντας τις κινητοποιήσεις, τις προσωρινές υποχωρήσεις της κυβέρνησης, αλλά και με δεδομένο ότι δυσκολεύουν οικονομικά ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τις εργατικές οικογένειες, δε θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι. Και ρωτούν περισσότερες πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουν.
Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση του εργατικού ταξικού κινήματος με όλες τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες ανακοίνωσης του μέτρου. Αν δεν είχε μπει το ταξικό κίνημα μπροστά σε αυτές τις δράσεις, η κυβέρνηση δε θα είχε αναγκαστεί να κάνει τις όποιες υποχωρήσεις, ούτε τα δικαστήρια να εκδίδουν προσωρινές αναστολές διακοπής ρεύματος.
Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κόψουν το ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά. Ιδια απόφαση έχει πάρει και το ΔΣ του Συλλόγου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων.
Επιπλέον, μέσα στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε με τη δράση του ταξικού κινήματος, αυξάνονται οι αποφάσεις Ειρηνοδικείων ή Πρωτοδικείων που διατάσσουν προσωρινά (προσωρινή διαταγή) τη ΔΕΗ να μην κόψει το ρεύμα μέχρι να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ (από Φλεβάρη θα αρχίσουν να εκδικάζονται τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα). Αρκετές προσωρινές διαταγές δεν εξέτασαν καθόλου εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.
Δύο τέτοιες - ομαδικές μάλιστα προσωρινές διαταγές - πέτυχε και ο Δήμος Πετρούπολης, που αφορά η μία 173 και η άλλη 353 κατοίκους, δηλαδή πολύ περισσότερους από όσους έχουν δικαιωθεί ατομικά σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να εξετάσει καθόλου εισοδηματικά κριτήρια. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα συζητηθούν στις 30 Απρίλη και στις 9 Ιούλη αντίστοιχα και μέχρι τότε ισχύει η αναστολή διακοπής ρεύματος.
Κι άλλες μορφές πάλης
Το αμέσως προσεχές διάστημα στην πάλη για οργανωμένη ανυπακοή στα αντιλαϊκά χαράτσια θα ενταχθεί και πρέπει να ενταχθεί ακόμη περισσότερος κόσμος. Και να παρθούν πρόσθετα μέτρα όπως:
  • Να υποβληθούν μαζικές αιτήσεις απαλλαγής από το χαράτσι στις Εφορίες.
  • Για τη δεύτερη δόση του χαρατσιού θα επαναληφθεί η παράδοση στη ΔΕΗ των αιτήσεων που αναφέρουν ότι δεν πληρώθηκε το χαράτσι μαζί με τα αντίγραφα του λογαριασμού της ΔΕΗ και τις αποδείξεις πληρωμής του ρεύματος και των δημοτικών τελών και της ΕΡΤ από ΑΤΜ (για όσους έχουν λογαριασμό σε τράπεζα) και μηχανήματα ΚΑΣ (υπάρχουν μέσα στις τράπεζες για πληρωμή επιτόπου με χρήματα).
  • Αλλο μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ και προσωρινής διαταγής μη διακοπής του ρεύματος.
Οι Λαϊκές Επιτροπές καθημερινά πλέον εντείνουν τις δραστηριότητες για την οργάνωση της πάλης με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων λαϊκών ανθρώπων καθώς και τις κινητοποιήσεις τους για την αποτροπή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. πρέπει να πληρώσουν την επίδειξη θράσους, απανθρωπιάς και υποκρισίας απέναντι στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Είναι ανάγκη να διαπιστώσει η κυβέρνηση πόσο μικρή είναι μπροστά στη λαϊκή αποφασιστικότητα, στη συντονισμένη δράση και αλληλεγγύη. Ο λαός έχει τη δύναμη και πρέπει να επιβάλει την κατάργηση του εξοντωτικού χαρατσιού με κάθε τρόπο. Είναι πια (και) ζήτημα επιβίωσης...

Κ. Π.