Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΤΚΑ
Θεωρεί ... αναξιόπιστες τις καταθέσεις κομμουνιστών
Επειδή είναι κομμουνιστής, δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας! Αυτό είναι ουσιαστικά το αντικομμουνιστικό «εφεύρημα» με το οποίο η ιδιοκτησία της βιομηχανίας ΜΕΤΚΑ επιχειρεί να βγάλει «σκάρτη» την μαρτυρία του Κώστα Στεργίου - εργαζόμενου στην επιχείρηση, συνδικαλιστικού στελέχους του ΠΑΜΕ - την οποία πήρε υπόψη του το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου στην απόφαση που εξέδωσε υπέρ των τριών εργαζομένων της επιχείρησης που είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον της.
Οι τρεις εργαζόμενοι - Κ. Βογιατζής, Β. Καλαντζής, Αλ. Παυλίδης - που απολύθηκαν το Φλεβάρη του 2010, άσκησαν αγωγή, η οποία συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, το οποίο, με την υπ' αριθμ. 15/2011 οριστική απόφασή του, έκρινε άκυρες τις απολύσεις και υποχρέωσε την εταιρεία να τους επαναπροσλάβει, όπως και έκανε.

Στην έφεση κατά αυτής της απόφασης που κατέθεσε η ΜΕΤΚΑ και προκειμένου να «απαξιώσει» τη μαρτυρία υπέρ των εργαζομένων του Κώστα Στεργίου, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: «Ο μεν Στεργίου, λόγω της ιδιότητάς του ως προστατευόμενος συνδικαλιστής και στέλεχος του ΚΚΕ, είναι ο κατά σύστημα, (αν όχι και κατ' επάγγελμα), μάρτυρας στις εργατικές δίκες εναντίον μας. Ανήκει στον σκληρό πυρήνα εκείνων που αντιμετωπίζουν την εταιρία μας ως ταξικό εχθρό. Ο άνθρωπος αυτός δεν καταθέτει γεγονότα, αλλά υπερασπίζεται απόψεις... Ο ξύλινος ταξικός - συνδικαλιστικός λόγος και η εικόνα αδιαλλαξίας στο ακροατήριο το επιβεβαιώνουν. Χωρίς να διστάσει συκοφαντεί τους συναδέλφους του που δε συμπλέουν μαζί του και χαρακτηρίζει την δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση του σωματείου ως "εργοδοτική", επειδή η πλειοψηφία των εργαζομένων ψήφισε υπέρ του αντίπαλου συνδυασμού (που έλαβε 5 έδρες από τις 7). Συκοφαντεί την εταιρία, μιλώντας για "κλίμα εκφοβισμού, τρομοκρατίας και εκβιασμού". Οι αξιόποινες πράξεις που διαπράττει υπηρετούν τον ύψιστο σκοπό της ταξικής πάλης. ...Είναι λυπηρό που το πρωτοβάθμιο δικαστήριο θεώρησε αξιόπιστο τέτοιο μάρτυρα».
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την αντεργατική επιμονή μιας εταιρείας, η οποία, προκειμένου να πετύχει κάποιον στόχο της, καταφεύγει σε ανυπόστατους και προκλητικούς συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος των συνδικαλιστών που την αντιπαλεύουν. Μέσω ενός δημόσιου, επισήμου δικαστικού εγγράφου, τα αφεντικά της ΜΕΤΚΑ εξαπολύουν μια αντικομμουνιστική επίθεση, που στόχο δεν έχει, απλώς και μόνο, να συκοφαντήσει και να απαξιώσει το συγκεκριμένο συνδικαλιστή, ο οποίος, ως όφειλε, στάθηκε, στο πλευρό των αδίκως διωκόμενων συναδέλφων του. Στοχεύει πιο μακριά και πιο βαθιά. Χαρακτηρίζοντας σαν αξιόποινη πράξη τη συνδικαλιστική πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, επιχειρούν να ποινικοποιήσουν την ταξική, πρωτοπόρα, αγωνιστική παρουσία τους στο εργατικό κίνημα, ανοίγοντας, έτσι, το δρόμο για απαγορεύσεις και διώξεις εναντίον τους που δε θα συνδέονται, απλώς, με τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα και δράση, αλλά και με την ίδια την κομμουνιστική ιδεολογία τους.

από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ