Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζόμενους και πελάτες του ΑΒ Βασιλόπουλου από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας για την απόλυση του συνάδελφου συνδικαλιστή Νίκου Τζελά

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 
eiyxal@gmail.com

Ανοιχτή επιστολή
προς τους εργαζόμενους και πελάτες του ΑΒ Βασιλόπουλου

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Απευθυνόμαστε σε εσάς που με την καθημερινή σας δουλειά, τον ιδρώτα σας και τα χρήματά σας έχετε συμβάλει καθοριστικά στο να είναι η πολυεθνική ΑΒ Βασιλόπουλος μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου.
 
Το τελευταίο διάστημα το Σωματείο μας έχει πραγματοποιήσει μια σειρά κινητοποιήσεις τόσο σε καταστήματα της αλυσίδας όσο και στις αποθήκες στα Οινόφυτα για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου και συνδικαλιστή Νίκου Τζελά. Με αφορμή αυτές τις κινητοποιήσεις η πολυεθνική, μέσω των εκπροσώπων της και των στελεχών της, έχει εξαπολύσει μια επίθεση συκοφάντησης και διαστρέβλωσης των γεγονότων. Σκοπός της είναι:

  1. Να αποκρύψει τους πραγματικούς λόγους της απόλυσης του συναδέλφου, να σπείρει αμφιβολίες και να διασπάσει τους εργαζόμενους.
  2. Να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους έτσι ώστε να σκύψουν το κεφάλι, να δεχτούν αυτό το χτύπημα που θα είναι προπομπός για νέα, ακόμα μεγαλύτερα χτυπήματα.
  3. Να παρουσιαστεί ως ‘’θύμα’’ στους πελάτες των καταστημάτων έτσι ώστε να μη δυσφημιστεί.

Η αλήθεια βεβαίως απέχει πολύ από τις διακηρύξεις και τα επιχειρήματα της εταιρίας. Τι λέει λοιπόν η πολυεθνική;

Καταρχήν διατείνεται ότι είναι μια ‘’ανθρωποκεντρική’’ επιχείρηση, που ‘’το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο είναι το ανθρώπινο δυναμικό της’’ (όπως λέει στην επίσημη ιστοσελίδα της). Ότι προσφέρει στους εργαζόμενους ‘’όλα τα νόμιμα και επιπλέον 14 παροχές’’. Γιατί όμως αυτή η ‘’ανθρωποκεντρική’’ επιχείρηση έδιωξε το συνάδελφό; Γιατί όπως λέει ‘’ήταν αντιπαραγωγικός’’. Υποστηρίζει μάλιστα ότι κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι έκαναν παράπονα για αυτό. Εμείς καταρχήν δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν ή μπορεί να υπάρξουν ανάμεσα στους συναδέλφους χαφιέδες της εργοδοσίας που κάνουν τέτοια δουλειά… Από την άλλη όμως, η εταιρία φάσκει και αντιφάσκει. Πως γίνεται από τη μια να διώχνει το συνάδελφο Τζελά επειδή ‘’δεν είναι παραγωγικός’’ και από την άλλη, στις συζητήσεις που είχε με το Σωματείο μας και θέλοντας να μας αποδείξει ότι έχει ανθρώπινο προφίλ, να λέει ότι έχει 40 μη παραγωγικούς εργάτες στην αποθήκη στη Μάνδρα που τους κρατάει (‘’λίπη’’ τους αποκάλεσε διευθυντικό στέλεχος στην εταιρική αργκό);

Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα αγαπητοί συνάδελφοι:

Καταρχήν το ‘’ανθρωποκεντρικό’’ της προφίλ φαίνεται από το πώς εννοεί τους εργαζόμενους. Και μόνο οι λέξεις ‘’περιουσιακό στοιχείο’’ και ‘’λίπη’’, πέρα από απαράδεκτες και προσβλητικές για την τιμή κάθε εργάτη και εργάτριας, αποδεικνύουν τη λογική της εταιρίας. Όπως επίσης και το γεγονός ότι οι 40 ‘’μη παραγωγικοί’’ εργαζόμενοι στη Μάνδρα, όπως και δεκάδες άλλοι, είναι σακατεμένοι συνάδελφοι από την πολλή δουλειά και τα βάρη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να το έχουμε καθαρό: Δε μπορεί να υπάρξει μεγάλη εταιρία, πολυεθνική, που νοιάζεται για τους εργάτες και τις εργάτριές της. Γιατί για αυτές τις εταιρίες δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά μόνο εργαλεία για να βγάζουν όσο γίνεται περισσότερα κέρδη. Κανένας εργατοϋπάλληλος δεν πρέπει να έχει την αυταπάτη ότι δουλεύει σε κάποιον ‘’επιχειρησιακό παράδεισο’’.

Το δεύτερο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι το γεγονός ότι η απόλυση του συναδέλφου Νίκου Τζελά, έγινε επειδή είχε συνδικαλιστική δράση. Επειδή έκανε απεργία. Επειδή καλούσε και άλλους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο, να οργανωθούν. Αυτή η δράση ήταν αγκάθι στο μάτι της εταιρίας. Και πήραν την απόφαση να ‘’ξηλώσουν’’ αυτό το αγκάθι για να μην εξαπλωθεί το ‘’μικρόβιο’’ της οργάνωσης. Για να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους ώστε να μη σηκώσουν κεφάλι. Για να μείνουν ανοργάνωτοι και να δεχτούν όλα τα επόμενα χτυπήματα που σχεδιάζει η πολυεθνική. Αυτή είναι η αλήθεια και μόνο αυτή.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει η εταιρία: Να οργανωθούν μαζικά στο Σωματείο και να παλέψουν και αυτοί για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου. Αν σήμερα αφήσουμε να περάσει αυτό, αύριο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Η ΑΒ Βασιλόπουλος θα έχει βγει πιο δυνατή και οι εργάτες θα έχουν χάσει μια μάχη. Αν περάσει αυτή η απόλυση, αύριο θα είναι η σειρά κάποιου άλλου. Είναι ψέμα ότι η εταιρία δεν κάνει απολύσεις. Βεβαίως, κάνει και προσλήψεις γιατί είναι κερδοφόρα ακόμα και σε περίοδο κρίσης. Αν αύριο σταματήσει να είναι (και αυτό θα γίνει με μαθηματική ακρίβεια, αφού ο κόσμος δεν έχει να ψωνίζει) θα κάνει και μαζικές απολύσεις, θα κλείσει σε μια νύχτα πολλά καταστήματα και αποθήκες. Θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών και παροχών (στα καταστήματα ήδη προχωράει σε μειώσεις ωραρίου). Της το επιτρέπει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που δουλεύουν για αυτή. Για αυτό δε θέλει καμία επανάπαυση.

Μας ρωτάνε κάποιοι συνάδελφοι ‘’γιατί να χάσω το μεροκάματο, τα βγάζω δύσκολα πέρα’’. Και είναι κατανοητό αυτό, όλοι στην ίδια μοίρα είμαστε. Εμείς λέμε ότι αξίζει να το χάσετε για να κερδηθεί μια μάχη. Και ρωτάμε: Μήπως δεν έχετε χάσει, όπως όλοι μας, ήδη ένα σωρό ΜΗΝΙΑΤΙΚΑ (όχι απλά μεροκάματα); Μήπως μπορείτε να ζήσετε με αυτά που παίρνετε τώρα; Η ΑΒ Βασιλόπουλος ήδη μειώνει τα ωράρια στα μαγαζιά. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων στην αλυσίδα είναι μερικής απασχόλησης (54,63% στο τέλος του 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας). Η ακρίβεια, η αύξηση του ΦΠΑ, τα χαράτσια για το σπίτι, ο κεφαλικός φόρος, το ότι πληρώνουμε για το σχολείο του παιδιού μας, για την υγεία μας, δεν είναι χάσιμο μεροκάματων και μηνιάτικων; Και ο κατάλογος δε θα έχει τελειωμό!

Το επόμενο διάστημα η επίθεση στα δικαιώματά μας δε θα έχει προηγούμενο. Θα επιχειρήσουν να μας τα πάρουν ΟΛΑ! Δε θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα! Και αυτό θα γίνει γιατί όλες οι μεγάλες εταιρίες και πολυεθνικές (και η ΑΒ Βασιλόπουλος) έχουν διατάξει την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ να προχωρήσει σε άγρια μέτρα για να μπορέσουν να αυξήσουν τα κέρδη τους, να ξεπεράσουν την κρίση. Αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, είναι δικιές τους.

Η μοναδική διέξοδος για εμάς, για όλους τους εργατοϋπάλληλους, είναι η οργάνωση και ο αγώνας! Και ο αγώνας θα γίνεται αποτελεσματικός όσο βγαίνουμε στο προσκήνιο, όσο ξεπερνάμε φόβους και δισταγμούς, όσο δεν περιμένουμε κάποιον άλλο να κάνει την αρχή.

Σας καλούμε λοιπόν να μαζικοποιήσουμε και να δυναμώσουμε το Σωματείο μας, είναι η μόνη διέξοδος. Να κλείσουμε τα αυτιά στα ψευτοεπιχειρήματα της εταιρίας που το μόνο που θέλει είναι να μη σηκώνει κανείς κεφάλι, να είναι οι εργάτες διαιρεμένοι.

Καλούμε επίσης τους πελάτες της ΑΒ Βασιλόπουλος να σταθούν αλληλέγγυοι σε αυτή τη μάχη που δίνουμε. Είναι αγώνας και για αυτούς, είναι αγώνας για όλους τους εργαζόμενους.

Έχουμε αξιοπρέπεια και οφείλουμε να παλέψουμε για τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας!
Μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας!
ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!